سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کسب درآمد از فروش صنایع دستی

علی فلاحی‌گلباغی-  البرز - خبرنگار: صنایع دستی به عنوان آثاری زیبا و کاربردی که با استفاده از ابزاری ساده و از طریق به‌کارگیری خلاقیت و هنر تولید می‌شوند، از گذشته‌های دور تا به امروز از جایگاه ویژه‌ای در زندگی ما برخوردار بوده است.

 

راه‌دشوار  کسب درآمد از صنایع دستی

 

 

محصولاتی که هر چند امروزه بیش از جنبه‌های کاربردی به عنوان آرایه‌های زینتی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما ارزش آنها به قوت خود باقی است و همچنان به عنوان بهترین سوغات و نشانه هنر و فرهنگ مردم بومی هر دیاری شناخته می‌شوند.  البرز استانی غنی از هنرمندان خوب صنایع‌ دستی است که نیازمند حمایت هستند. «علی نیک‌مرد نمین» متولد 56 در شهر قزوین دیده به جهان گشود و از 17سالگی به تناسب شغل پدری به کرج مهاجرت کرد. نیک‌مرد از هنرمندان جوان استان البرز در رشته هنرهای دستی است که در فستیوال‌های گوناگون در کشورهای مختلف شرکت داشته و مقام‌های استانی و کشوری بسیاری کسب کرده است. به این بهانه پای صحبت‌های این هنرمند ساکن البرز می‌نشینیم.

  • چگونه به ساخت صنایع علاقه مند شدید؟

از کودکی علاقه بسیاری به ساخت کاردستی‌ها و عروسک‌سازی داشتم، تا جایی که بیشتر هم‌کلاسی‌هایم برای درس کاردستی و زنگ هنر دست به دامان من بودند. من هم با کمال میل و اشتیاق این کار را به نحو شایسته انجام می‌دادم. دوران کودکی را در شهر قزوین سپری کردم، وقتی که به بازار قدیم این شهر می‌رفتم، قسمت مسگران بازار بخش جذابی برای من بود ‌و با شوق و دقت به کار آنها نگاه می‌کردم و آرزو داشتم که یک روز من هم این هنر را یاد بگیریم. قزوین آثار تاریخی فراوانی دارد، خانه ما نیز در قسمت تاریخی آن قرار داشت و هر روز محو این آثار که در کنار خانه ما بود می‌شدم. این بود که کم‌کم به هنر و مخصوصا ساخت صنایع ‌دستی آشنا و علاقه‌مند شدم.

  • از فعالیت‌های هنری خود در کرج بگویید؟

کرج شهر هنرمندپروری است و هنرمندان بنام زیادی در آن زندگی می‌کنند و به همین خاطر است که کار کردن در این شهر در قسمت هنری سخت و البته دوست‌داشتنی است. در سال‌های اخیر جشنواره‌های مختلفی برای ارائه هنرهای دستی برگزار شده و این مساله باعث ایجاد حس رقابت در بین هنرمندان و در نهایت خلق آثار خوب شده است.

  • تاکنون چه عناوینی به دست آورده‌اید؟

مقام اول جشنواره دستان هنرمند استان البرز، مقام سوم مسابقات هنرهای دستی کشوری و مقام اول جشنواره هنرهای بومی- محلی استان قزوین از جمله افتخاراتی است که به دست آورده‌ام.

  • مسئولان هنری شهر تا چه اندازه از هنرمندان حمایت می‌کنند؟

صادقانه بگویم که تلاش‌هایی می‌شود، ولی بسیار کمرنگ است و قابل توجه نیست. صنایع‌ دستی تنها هنری است که یک سازمان به نام آن وجود دارد و از این نظر از دیگر هنرها متمایز است. ولی با این وجود آن کاری که می‌توانست انجام شود انجام نشده است. در جهان به این هنر توجه ویژه‌ای می‌شود، چون اشتغال‌زایی بالایی دارد. اگر مسئولان این موضوع را درک کنند، خیلی از معضلات را که ناشی از بیکاری جوانان است، می‌توان حل کرد.

  • آینده کاری خود در این رشته را چطور می‌بینید؟

در هر حال خدا را شکر می‌کنم که در راه هنر قدم گذاشته‌ام، ولی از لحاظ درآمدی در کشورمان اوضاع خوبی ندارد. هر چند هنرمندان اصفهان، شیراز و همدان در این عرصه موفق بوده‌اند و یکی از شغل‌های پردرآمد آن شهرهاست، ولی معدودی از هنرمندان از آن بهره می‌برند. آینده همیشه به امید و تلاش ما بستگی دارد. امیدوارم برای همه خوب پیش بیاید و برای من نیز این‌گونه باشد.

  • در هنرهای دستی به چه رشته‌ای بیشتر گرایش دارید؟

کار با چوب و گچ را خیلی دوست دارم، حس خوبی به من می‌دهد. وقتی از یک شیء بی‌جان با زحمت فراوان و عشق، یک اثر هنری می‌سازید، حس خیلی خوب و شوق بسیاری دارد.

بازار فروش آثارتان چطور است و آیا شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه تاثیری بر فروش شما گذاشته یا خیر؟

بازار فروش محصولات هنری که هیچ‌وقت خوب نبوده است. چون مردم اول به فکر رفع نیازهای اولیه خودشان هستند و بعد به خرید آثار هنری هنرمندان می‌پردازند، که واقعا جای حمایت دولت از هنرمندان خالی است. همان‌طور که می‌دانید این بازه زمانی که وضع اقتصادی جامعه خوب نیست، مسلما تاثیر منفی بر فروش ما داشته که در چند سال اخیر بی‌نظیر بوده است.

  • صادرات گره‌گشای این مشکل نیست؟

یکی از راه‌های خوب برای خروج از این وضعیت صادرات است، ولی آن هم به این سادگی نیست و خیلی سخت می‌توان وارد این عرصه شد. به امید این‌که دولتمردان برای بازار هدف و موانعی که در خروج کالا در گمرک دارد راه‌حل خوبی بیندیشند.

  • خروجی محصولات شما بیشتر در کدام بخش است؟

بیشترین کاری که ما انجام می‌دهیم وسایل تزیینی ساخته‌شده از چوب و آیینه‌کاری است که به صورت بشقاب، میزهای عسلی، قاب عکس‌ها و ترمیم درهای قدیمی است.

  • شاگردانی برای نسل آینده تربیت کرده‌اید؟

به مقوله آموزش علاقه خاصی دارم، ولی به صورت گسترده در این رابطه فعالیت نکرده‌ام. اگر کسی مشتاق به این هنر باشد، مخصوصا کار با چوب، با کمال میل در خدمتشان هستم.

  • حمایت از هنرمندان 

علی نیک مرد نمین: امیدوارم به هنرمندان بیش از پیش بها داده شود. مسئولان حالی بپرسند از هنرمندانی که با جان و دل کار می‌کنند. هنرمند برای انجام کارهای هنری نیاز به حمایت مادی و معنوی دارد که ما همواره از این نوع حمایت‌ها بی‌بهره بوده‌ایم. همیشه با امید دیده شدن کار کرده‌ایم، اما این اتفاق نیفتاده است. امیدواریم مردم نیز بیشتر ما را حمایت کنند تا بتوانیم به راهمان ادامه دهیم و به هدفمان  برسیم.

 

زمانی‌که افراد پس از سال‌ها کار کردن به دوران بازنشستگی می‌رسند، هیجان زیادی برای استراحت کردن دارند اما پس از گذشت مدتی، استراحت کردن دیگر جذابیت زیادی برای آن‌ها نخواهد داشت. به‌همین دلیل، افراد بازنشسته همواره به دنبال شروع یک شغل جدید هستند تا از طریق آن بتوانند دوران بازنشستگی خود را سپری کنند. یکی از شغل‌هایی که سازگاری زیادی با شرایط بازنشستگان دارد، فروش صنایع دستی است. خوشبختانه بیشتر ایرانیان به دنیای هنر علاقه دارند و در بسیاری از شهرها می‌بینیم که مردم با خلاقیت خود، کالاهای جذابی را تولید می‌کنند. به‌همین دلیل در بیشتر شهرهای ایران، صنایع دستی جزو سوغاتی‌های ارزشمند محسوب می‌شود. بازنشستگان نیز می‌توانند با شرکت در یک دوره آموزشی یا با استفاده از هنری که دارند، فعالیت کاری خود را در دوران بازنشستگی با تولید و فروش صنایع دستی شروع کنند.

ایجاد چنین کسب‌وکاری تنها یک منبع درآمد برای آن‌ها نیست، بلکه می‌توانند به‌عنوان یک کارآفرین، جوانان یا بازنشستگان دیگری را نیز استخدام کنند تا بتوانند کالا‌های بیشتری را برای فروش تولید نمایند.

بنابراین کسب درآمد از طریق این شغل، قطعا می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای بازنشستگان باشد.

انواع صنایع دستی

کالاهای مختلفی به‌واسطه هنر و خلاقیت ایرانیان تولید می‌شود که هر یک از آن‌ها کاربرد و جذابیت خاص خود را دارند. همان‌طور که در بخش قبل نیز به آن اشاره کردیم، بیشتر شهرهای ایران، صنایع دستی خاص خود را دارند. از این‌رو، صنایع دستی در ایران تنوع فراوانی دارد و افراد بازنشسته نیز می‌توانند یکی از آن‌هارا برای تولید انتخاب نمایند.

در ادامه تعدادی از صنایع دستی عبارتند از:

  • پوشاک سنتی: قلاب بافی، گیوه دوزی، پاپوش‌های سنتی، عروسک بافی، کلاه نمدی و غیره.
  • سفال، کاشی و سرامیک سنتی: نقاشی روی سفال یا سرامیک، کاشی مینایی، کاشی معرق، سفال نقش برجسته و غیره.
  • صنایع چرمی: نقاشی روی چرم، مصنوعات دستی چرم، سوخت روی چرم و حکاکی روی چرم.
  • صنایع فلزی: زیورآلات، طلاکوبی، حکاکی روی فلز و غیره.
  • صنایع چوبی و حصیری: بابمو و حصیربافی، حکاکی، خاتم کاری، منبت چوب، نقاشی روی چوب، معرق چوب و غیره.
  • صنایع شیشه‌ای: معرق شیشه، تراش روی شیشه، نقاشی روی شیشه و غیره.
  • صنایع دستی دریایی: نقاشی صدف.
  • صنایع سنگی: تراش سنگ، حکاکی و معرق سنگ.
  • نساجی: مخمل بافی، سجاده بافی، حوله بافی و غیره.

نحوه فروش صنایع دستی

  • راه‌اندازی یک فروشگاه اینترنتی: بازنشستگان می‌توانند صنایع دستی خود را به‌صورت آنلاین با استفاده از وبسایت و شبکه‌های اجتماعی به‌فروش برسانند. این روش برای افرادی که سرمایه زیادی جهت فروش حضوری ندارند، بسیار مناسب خواهد بود.
  • فروش حضوری: بازنشستگانی که توانایی خرید یا اجاره مکانی برای ارائه کالا‌های خود را داشته باشند، می‌توانند در کنار فروش اینترنتی، به‌صورت حضوری نیز کالاهای خود را به فروش برسانند.
  • فروش به همکاران: در هر شهر معمولا فروشگاه‌هایی وجود دارند که در حوزه فروش صنایع دستی فعالیت می‌کنند. افراد بازنشسته می‌توانند کالاهای خود را به این فروشگاه‌ها بفروشند.

درآمد شغل خانگی فروش صنایع دستی

کسب درآمد از فروش صنایع دستی

درآمد حاصل از فروش صنایع دستی به خلاقیت، سرعت تولید، قدرت بازاریابی و هنر هر تولید کننده بستگی دارد. اما در حالت کلی، صنایع دستی خواهان زیادی دارد. در نتیجه بازنشستگان می‌توانند از طریق فروش کالاهایشان به درآمد خوبی برسند.

مزایای شغل فروش صنایع دستی برای بازنشستگان

  • ورود آسان: ورود به شغل فروش صنایع هنری و دستی بسیار آسان است و به سرمایه چندان زیادی نیاز ندارد. بازنشستگانی که سرمایه خوبی داشته باشند، می‌توانند با ایجاد یک کارگاه کالاهای بیشتری را تولید کنند. سایر افراد نیز می‌توانند با سرمایه‌ای کم لوازم موردنیازشان را خریداری نمایند و کار خود را شروع کنند.
  • عدم نیاز به نیروی بدنی زیاد: این شغل به نیروی بدنی زیادی نیاز ندارد و طاقت‌فرسا نیست. در نتیجه فشار زیادی را به بازنشستگان وارد نخواهد کرد.
  • انعطاف‌پذیری: بازنشستگان برای کار کردن در این حوزه محدودیتی ندارند و بسته به شرایط زندگی خود می‌توانند ساعت کاری و محل کارشان را انتخاب کنند.
  • جلوگیری از افسردگی: انجام کارهای هنری و برقراری ارتباط با مشتریان دو عاملی هستند که تأثیر زیادی بر روی روحیه افراد بازنشسته دارند. این دو عامل منجر به جلوگیری از ابتلا به افسردگی یا انزوای اجتماعی خواهند شد. در نتیجه، افراد بازنشسته روحیه بهتری خواهند داشت.

جمع‎بندی

شاید تصور کنید هنر در ذات انسان‌هاست و همه افراد فعال در حوزه هنر، هنرمند به دنیا آمده‌اند. اما باید بدانید که هنر نیز یک مهارت کسب شدنی است که افراد در هر سنی بسته به علاقه خود می‌توانند آن‌را کسب کنند. بنابراین، بازنشستگان نیز می‌توانند با ورود به دنیای هنر و کشف استعدادهای‌شان، دوره جدید زندگی‌شان را آغاز نمایند.

فروش صنایع دستی یکی از راهکارهای کسب درآمد و سپری کردن اوقات فراغت برای بازنشستگان است که مزایای زیادی برای آن‌ها دارد. از این‌رو، افراد علاقه‌مند تنها کافیست آموزش‌های لازم را دریافت کنند تا بتوانند به‌عنوان یک تولید کننده، کالاهای خود را به فروش بگذارند.

 

https://modirebartar.com/how-to-sell-your-handicrafts/